Rogozin: naš program za Mesec je jeftiniji od američkog, ali

MOSKVA – Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je danas da je ruski program istraživanja Meseca nekoliko puta jeftiniji od američkog, ali da njegovi rezultati ne bi bili ništa manje značajni.
„Imamo svoj program istraživanja Meseca, on košta deset puta manje od američkog, ali njegovi rezultati neće biti ništa manje važni za naše naučnike“, napisao je direktor ruske državne svemirske korporacije danas na svom nalogu na elegramu, prenosi TAS S.

Rogozin je naglasio da je nekoliko puta razgovarao o istraživanju Meseca sa zvaničnicima Nase i američkim političarima.

„Najzanimljivija stvar je da ne mogu jasno da objasne zašto treba ponovo da idu na Mesec. Pitao sam tadašnjeg direktora Američke svemirske agencije šta postižu ako ponovo slete na površinu Meseca , osim što će samo dokazati da vladaju tehnologijom koje su imali pre 70 godina, a Džim Brajdenstin je samo duboko uzdahnuo umesto odgovora“, naveo je Rogozin.

Šef „Roskosmosa“ je dodao da Rusija neće učestvovati ni u jednoj „trci za Mesec“ dok ne shvati šta time može da dobije i po koju cenu.

Rogozin je ranije već naglašavao da je militarizacija istraživanja Meseca i svemira neprihvatljiva, a Moskva je više puta isticala da planovi SAD i NATO-a o raspoređivanju oružja u svemiru postaju sve realniji, i da bi potencijalne sukobe u svemiru trebalo sprečiti izradom zajedničkih pravila ponašanja, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar