Rohani: Nećemo nesuglasicu sa Turskom zbog Erdoganove pesme

TEHERAN – Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je danas da bi Teheran mogao da pređe preko nesuglasica sa Ankarom, nakon što je turski predsednik Tajip Ređzep Erdogan recitovao pesmu tokom vojne parade u Bakuu prošle nedelje, koju je Teheran ocenio kao „pretnju za teritorijalni integritet Irana“.

Iran je pozvao turskog ambasadora prošle nedelje nakon što je Erdogan recitovao azerbejdžansko-iransku pesmu, u kojoj se žali za podelom azerbejdžanske teritorije između Rusije i Irana, preneo je Rojters.

Teheran je bio zabrinut zbog njegovih opaski u kojima se dovodi u sumnju teritorijalni integritet, jer bi to moglo da izazova „separatizam kod azerbejdžanske manjine“.

„Prema mom mišljenju, objašnjenje koje su turski zvaničnici dali je dovoljno da možemo da krenemo dalje, ali stav našeg naroda nam je takođe važan“, rekao je Rohani na konferenciji za novinare u Teheranu.

On je dodao da na osnovu njegovog poznavanja Erdogana, „malo je verovatno da je imao nameru da uvredi iranski teritorijalni integritet“.

„Erdogan je takav, uvek voli da recituje pesme“, rekao je Rohani.

Azerbejdžanci predstavljaju najveću nacionalnu manjinu u Iranu, a govore veoma sličan jezik kao Turci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar