Rondong Sinmun: Strana pomoć u krizi gladi bila bi kao uzimanje otrovnih slatkiša

SEUL – Glavni severnokorejski državni list objavio je da bi oslanjanje na spoljnu pomoć u pogledu rešavanja nestašice hrane bilo isto što i uzimanje „otrovnih slatkiša“ usred krize i izveštaja o porastu smrtnosti od gladi.

Napominje se da je Severnu Koreju pogodila nestašica hrane poslednjih godina, izazvana prirodnim katastrofama, međunarodnim sankcijama u vezi sa nuklearnim i raketnim programima i naglim smanjenjem trgovine sa Kinom zbog zatvaranja granica i blokade uslovljene pandemijom kovida, preneo je Gardijan.

Glavni severnokorejski list Rodong Sinmun upozorio je na „primanje ekonomske pomoći od imperijalista, koji koriste pomoć kao zamku za pljačku i potčinjavanje zemlje i mešanje u njenu unutrašnju politiku“.

„Greška je pokušavati da podstaknemo ekonomiju prihvatanjem i jedenjem ovog otrovanog slatkiša“, navodi se u komentaru u listu Radničke partije.

Većina agencija UN i zapadnih humanitarnih grupa napustile su Severnu Koreju, a Kina je ostala jedan od retkih izvora spoljne pomoći u hrani.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi međukorejskim poslovima, saopštilo je u utorak da je u nekim severnokorejskim provincijama nedavno došlo do porasta broja umrlih od gladi.

„Proizvodnja hrane je opala u odnosu na prošlu godinu, a postoji mogućnost problema sa distribucijom zbog promene njihove politike snabdevanja i distribucije hrane“, rekao je novinarima zvaničnik ministarstva.

Agencija za ruralni razvoj Južne Koreje u decembru je procenila da je proizvodnja useva u Severnoj Koreji pala za 3,8 odsto u odnosu na 2021. godine, navodeći kao razlog jake letnje kiše i druge vremenske uslove.

Dostupnost hrane je, prema jednom pokazatelju, najgora od gladi u Severnoj Koreji 1990-ih.

Procenjuje se da je stotine hiljada ljudi umrlo u ovom periodu.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kvon Jang-Se rekao je da je Pjongjang tražio od Organizacije UN za hranu da pruži podršku, ali nije bilo napretka zbog neslaganja oko praćenja isporuka.

Svetski program za hranu je 2022. procenio da je 10,7 miliona ljudi, ili više od 40 odsto stanovništva Severne Koreje, nedovoljno uhranjeno i da im je potrebna humanitarna pomoć.

Stručnjaci kažu da je ovaj broj verovatno porastao u poslednjih godinu dana, pre svega zboig klimatskuh katastrofa poput suša, poplava, tajfuna i toplotnih talasa koje su smanjile poljoprivrednu proizvodnju.

Zatvaranje granica i odluka Severne Koreje o dodatnoj izolaciji nakon pandemije kovida, takođe su uticali na dostupnost hrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar