„Rosatom“ počeo izgradnju prve nuklearne elektrane u Egiptu

KAIRO – Ruska državna nuklearna korporacija Rosatom počela je danas izgradnju nuklearne elektrane El-Daba u Egiptu, izjavio je izvršni direktor ruske korporacije Rosatom Aleksej Lihačov prilikom početka radova.

„Počeli smo izgradnju nuklearne elektrane u Egiptu. Pokretanje izgradnje bloka 1 nuklearne elektrane El-Daba znači da Egipat staje u red nuklearno razvijenih zemalja. Rosatom će graditi najsavremenije blokove dizajna VVER-1200 u Arapskoj Republici Egipat. Izgradnja nuklearne elektrane omogućiće Egiptu da dostigne novi nivo razvoja tehnologije, industrije i obrazovanja, a u pitanju je najveća rusko-egipatska saradnja još od Asuanske brane. Imati sopstvenu industriju nuklearne energije bio je san za egipatski narod više od pola veka i velika je čast za Rosatom da taj san ostvari“, izjavio je Lihačov, prenosi TAS S.

El-Daba će biti prva nuklearna elektrana u Egiptu i prvi veliki projekat Rosatoma u Africi i sastojaće se od četiri bloka od kojih će svaki imati kapacitet od 1.200 megavata.

Biće izgrađen u istoimenom gradu u provinciji Matruh na obali Sredozemnog mora.

Dve zemlje potpisale su međudržavni sporazum o izgradnji prve nuklearne elektrane u Egiptu, u Kairu, novembra 2015. godine.

Ukupna cena izgradnje je 30 milijardi dolara, navodi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar