Rot: EU mora prihvatiti pregovore sa Albanijom i SMakedonijom

TIRANA – Zapadni Balkan je strateški partner EU i novi pristup proširenja mora sada, bez daljnjeg odgađanja, otkljucati evropski put zemalja u regionu, izjavio je danas nemacki ministar za Evropu Mihael Rot na Tviteru.

„Oni koji su odlucni da se pridruže i prođu sve potrebne reforme biće prihvaćeni za pristupne pregovore, poput Severne Makedonije i Albanije“, rekao je on tokom sastanka ministara opštih i evropskih poslova (PES GAC) u Briselu.

Prema njegovim rečima, predvidivost je od suštinskog znacaja za izgradnju dugotrajnog odnosa sa regionom, a Evropa mora da ispuni svoje obaveze.

Stav ministara PES je da revidirani proces proširenja mora konacno otvoriti vrata za pregovore o pristupanju sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume“, prenosi albanska agencija ATA.

Progresivni ministri evropskih poslova sastali su se pre pocetka današnjeg Saveta za opšte poslove kako bi razgovarali o proširenju. Ministri su se takođe sastali sa evropskim komesarom Paolom Đentilonijem i razmenjili mišljenja o reviziji evropskog ekonomskog upravljanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar