Rumunija: Nema šanse da primimo dodatne migrante

Predsednik Rumunije Klaus Johanis izjavio je da „nema šanse“ da će njegova zemlja prihvatiti dodatni broj migranata koji je predložila Evropska komisija.

Od Rumunije je zatraženo da prihvati 6.351 migranta, ali lideri te zemlje navode da je ta cifra previsoka, nakon što su pristali da prime oko 1.785 izbeglica, prenosi agencija AP.

Johanis je naveo da će Ruminija poslati svog ministra unutrašnjih poslova na vanredni sastanak u Brisel radi razgovora o temi migranata.

„Razgovarao sam sa ministrom danas i on ima mandat da objavi da nema načina da Rumunija pristane na obavezujuće kvote“, rekao je Johanis, dodajući da EU pokušava da rasporedi migrante na birokratski način bez konsultacija za zemljama članicama.

Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova podržali plan o obaveznom prihvatu izbeglica koji im je juče predstavio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Junkerov plan predviđa raspoređivanje oko 160.000 izbeglica, koje se trenutno nalaze na teritoriji Grčke, Italije i Mađarske, u druge članice EU, kako bi se teret prihvata izbeglica što ravnomernije rasporedio.

Svakoj od zemalja članica određena je kvota izbeglica koju mora da primi, izračunata na osnovu veličine, naseljenosti, stanja privrede i broja dosad primljenih izbeglica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

migrantirumunija
Komentari (0)
Dodaj komentar