Rumunski Senat usvojio deklaraciju protiv negiranja Holokausta

BUKUREŠT – Rumunski Senat je danas usvojio deklaraciju o posvećenosti sprečavanju i suzbijanju bilo kakvog oblika podsticanja mržnje, ekstremizma, antisemitizma i negiranja Holokausta.

Inicijativa potiče od senatorki iz Unije Spasimo Rumuniju (USR) Ance Dragu, predsednice Komiteta za ljudska prava u Senatu, prenela je agencija Ađerpres.

Donošenje deklaracije obavljeno je u prisustvu preživelog Holokausta, Oktavijana Fulopa, koji je na plenarnoj sednici Senata istakao da se jedini u porodici vratio kući, prisetivši se strahota koje je doživljavao kada je imao samo 13 godina.

Deklaracija polazi od osnivačkog principa Povelje Ujedinjenih nacija i preambule Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u kojoj se kaže da su „nepoštovanje i prezir ljudskih prava rezultirali varvarskim postupcima koji su uznemirili savest čovečanstva“.

Kroz pomenutu deklaraciju ponovo se potvrđuje da će „Holokaust, koji je rezultirao ubijanjem trećine Jevreja u Evropi, zajedno sa nebrojenim pripadnicima drugih manjina, zauvek biti upozorenje za sve ljude na opasnosti mržnje, netrpeljivosti, rasizma i predrasuda“.

U dokumentu koji je Senat usvojio ponavlja se da su uloga i odgovornosti koje padaju na žrtve Holokausta i njihovo sećanje u potpunosti shvaćene i za „svaki čin prevencije i drastičnog suzbijanja bilo kakve tendencije da se on ponovi“.

Podseća se i na to da „rumunska država razume svoju odgovornost u vezi sa komemoracijom i odavanjem počasti žrtvama Holokausta i onima koji su se protiv njega borili“.

To je dokazano prošle godine usvajanjem zakona koji predviđa, počev od školske 2023-2024. godine, uvođenje discipline „Istorija Jevreja“, što znači da će Holokaust biti uključen u okvirne planove srednjoškolskog obrazovanja, a 2019. godine usvojen je Zakon o osnivanju Nacionalnog muzeja istorije Jevreja i Holokausta u Rumuniji.

Ovim dokumentom, Senat se obavezuje da izmeni i dopuni Kodeks ponašanja poslanika u cilju uvođenja sankcija u vezi sa govorom mržnje ili ekstremističkim, antisemitskim, stavovima poricanja Holokausta i jačanjem zakonodavnih napora za komemoraciju i odavanje počasti žrtvama ove pošasti i osude zločina Holokausta.

Prema Deklaraciji Senata, odbrana i garantovanje ljudskih prava „nije opcija, već poreklo i osnova svih naših akcija i odluka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar