RUS: SAD uložile 224 miliona dolara u biolosko oruzje u UKR

MOSKVA – Istražni komitet Rusije utvrdio je da su Sjedinjene Američke Države od 2005. godine investirale više od 224 miliona dolara u razvoj biološkog oružja u Ukrajini, saopštio je predsednik Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin u intervjuu za Raša Tudej (RT).

„Utvrđeno je da su od 2005. godine američka ulaganja u biološke programe u Ukrajini iznosila više od 224 miliona dolara“, izjavio je Bastrikin za RT, prenosi TAS S.

On je podsetio da Istražni komitet istražuje krivični slučaj razvoja biološkog oružja za masovno uništenje, koji je finansiralo Ministarstvo odbrane SAD-a, kao i druge organizacije povezane s njim.

Prema njegovim rečima, analizom primljenih dokumenata otkriven je krug lica koja se bave vojnim bioprogramima u Ukrajini, a on uključuje predstavnike Ministarstva odbrane SAD-a i američke kompanije, navodi TAS S.

Bastrikin je napomenuo da su „Sjedinjene Američke Države dosledno radile na nadogradnji i poboljšanju opreme tridesetak istraživačkih institucija ministarstava zdravlja i poljoprivrede Ukrajine, kao i niza sanitarnih i epidemioloških objekata medicinskih službi Ministarstva odbrane Ukrajine“.

Rezultati istraživanja odneti su na teritorije koje kontroliše Kijev pre početka sukoba u Ukrajini, prenosi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar