RUS snage došle do tajnih dokumenata Sluzbe bezbednosti UKR

MOSKVA – Ruske snage u Hersonu došle su u posed operativnih dokumenata Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) sa oznakom „strogo poverljivo“.

Reč je o dokumentima Odeljenja za zaštitu nacionalne državnosti uprave SBU za Hersonsku oblast.

Neki od dokumenata vezani su za rad SBU na vršenju pritiska na predstavnike Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i kozačkih zajednica koje su navedene kao proruske, preneo je Sputnjik.

Više dokumenata vezanih za rad SBU sa hersonskim agentima potpisao je u aprilu-maju 2021. viši oficir Trećeg sektora Odeljenja za zaštitu državnosti SBU u Hersonskoj oblasti, stariji poručnik Bogdan Forosti.

Jedan od dokumenata sa oznakom „strogo poverljivo“ sastavljen je na ime vršioca dužnosti načelnika ovog odeljenja u Hersonskoj oblasti majora Olega Krivoja.

Kako navodi Sputnjik, iz naziva dokumenata proističe da su oni ulazili u regionalnu bazu podataka jedinstvenog sistema informacione podrške za operativne aktivnosti SBU „Sintez-Herson“.

U ovom trenutku nisu svi dokumenti dostupni za objavljivanje. Kako je navedeno, ruski specijalisti nastavljaju da ih proučavaju kako bi utvrdili njihovu primenu u krivičnom postupku.

Sredinom marta portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov izjavio je da su ruske trupe tokom specijalne operacije demilitarizacije Ukrajine preuzele kontrolu nad celom Hersonskom oblasti na jugu zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar