Rusi najavili nov prekid vojne akcije u Alepu

Novi desetosatni prekid borbi biće u petak proglašen u sirijskom gradu Alepu, po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina, saopštila je danas ruska vojska.

„Doneta je odluka da se u Alepu uspostavi humanitarna pauza 4. novembra od 9.00 do 19.00 časova po lokalnom vremenu“, rekao je načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov.

Gerasimov je rekao da je ta odluka doneta u saglasnosti s vlastima Sirije.

Prvo trodnevno „humanitarno primirje“ koje su u Alepu proglasile ruska i sirijska vojska isteklo je 22. oktobra. Tokom tog primirja ipak se nisu evakuisali civili i ranjen, niti su se povukli borci. Osam humanitarnih koridora otvorenih da se to omogući, ostalo je takoreći pusto.

Gerasimov je rekao da će svi humanitarni koridori uspostavljeni ranije, ponovo biti otvoreni za odlazak civila i boraca iz Alepa.

„S obzirom da naše američke kolege nisu sposobne da razdvoje opoziciju od terorista, mi se obraćamo direktno vodjama svih oružanih grupa, i pozivamo ih da prekinu borbe i napuste Alep sa svojim oružjem“, rekao je Gerasimov.
 
Sirijska vojska, pokrenula je 22. septembra veliku ofanzivu uz podršku ruske avijacije za rivanje snaga sirijskih pobunjenika iz istočnih kvartova Alepa, koji su pod njihovom kontrolom još od 2012. godine.

Rusija je 18. oktobra prekinula bombardovanje Alepa „u znak dobre volje“ da bi omogućila humanitarnim službama da evakuišu civile, a borcima da se povuku iz najvećeg sirijskog grada.

Kremlj je u petak saopštio da predsednik Putin ne smatra da sada treba nastaviti borbene akcije vojnih aviona nad Alepom, već da je, uprkos velikoj ofanzivi koju su pokrenuli pobunjenici da odbace sirijsko-ruski napad, potrebno produžiti „humanitarnu pauzu“ u borbama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar