Rusi testiraju „Sotonu 2“, oružje koje može da zbriše pola Evrope sa lica zemlje (video)

Ruska raketa „Sotona 2“ najveće je i najmoćnije nuklearno oružje ikada izgrađeno. Testiranje tog oružja bilo je najavljeno za kraj 2016. godine, ali prolongirano je za najmanje godinu dana zbog problema koji su se pojavili u istraživačkom timu, javlja Daily Star.

Rusi su pod nazivom RS-28 Sarmat izgradili balistički projektil sposoban za nošenje nuklearnih bojevih glava do 20 megatona, što ga čini hiljadu puta snažnijim od bombi bačenih na Nagasaki. RS-28 Sarmat ili, kako su ga Rusi nazvali, „Sotona 2“ može da ponese do 10 težih, odnosno 15 lakših nuklearnih glava.

Njujork bi nestao u trenu 

Uz iskorišćenu maksimalnu nosivost, bačen na grad Njujork, „Sotona 2“ bi mogao u trenutku da usmrti četiri i po miliona ljudi, povredi dodatnih 3,6 miliona, a radioaktivnost koja bi potrajala najmanje jedan vek, raširila bi se na područje u krugu od 1000 kilometara.

Uz to, novinska agencija ruskog Ministarstva odbrane, Zvezda, objavila je da je „Sotona 2“ osmišljen tako da može da probije američku protivraketnu odbranu. Prema njihovom izveštaju, samo jedan projektil može da izbegne protivraketnu odbranu Vašingtona i uništi celu državu Teksas. Američki mediji „Sotonu 2“ su nazvali „Ubicom Teksasa“.

Da li se sprema Treći svetski rat?

Strah od nuklearnog rata pojavio se u trenutku kada je Kim Džong-Un otkrio da je Severna Koreja spremna da lansira svoju najsnažniju nuklearnu raketu. Donald Tramp je nakon toga tenzije pojačao objavom kako će postaviti raketni sistem na granici sa jednom od država čije ime nije hteo da otkrije. Nedavno je izjavio i da je SAD spremna za iznenadni nuklearni napad na Kinu i Rusiju.

Osim Rusije, SAD-a i Severne Koreje, nuklearno oružje u svetu poseduju još Kina, Pakistan, Indija, Izrael, Engleska i Francuska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

raketasotona 2
Komentari (0)
Dodaj komentar