Rusija:Društvene mreže da ne ohrabruju omladinu na protest

MOSKVA – Zvanična Rusija je zamolila društvene mreže, uključujući i aplikaciju za postavljanje video snimaka TikTok, da se zaustavi širenje postova, koji ohrabruju omladinu da učestvuju u mitingu podrške uhapšenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, zakazanim za subotu.

Navaljni, glavni kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina, je pritvoren u nedelju po dolasku iz Berlina gde se lečio od trovanja nervnim agensom, sumnjiči se da je prekršio suspendovanu zatvorsku kaznu, preneo je Rojters.

On je optužio Putina da je naredio njegovo ubistvo, što je Kremlj čvrsto demantovao, a pristalice Navaljnog su pozvale na prosteste širom Rusije zbog pritvaranja opozicionara.

Nadzorno telo Roskomandazor je u subotu kasno uveče zamolilo TikTok i najveću rusku društvenu mrežu, VKontakt, da spreče informacije koje bi maloletnike mogle navesti na nelegalne aktivnosti koje ugrožavaju njihov život i zdravlje.

„Zahtevamo da momentalno preuzmete odlučne mere da se prekine sa distribuiranjem nezakonitih informacija na TikTok platformi“, naveo je Roskomnadzor u saopštenju, a slična poruka je poslata i Vkontaktu.

Ruski poslanici su 2018. godine podržali zakon kojim je moguća zatvorska kazna i za maloletnike ukoliko su učesnici uličnih protesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar