Rusija: Dvoje Jehovinih svedoka osuđeno za ekstremizam

MOSKVA – Hrišćanska verska zajednica Jehovini svedoci saopštila je da je dvoje njenih pripadnika osuđeno za ekstremizam u Rusiji, a četvoro uhapšeno, od kojih je jedan, kako tvrde, mučen u pritvoru.

Sud na poluostrvu Kamčatka osudio je Mihaila Popova i njegovu suprugu Jelenu na novčane kazne od 5.500, odnosno 4.700 dolara zbog učešća u ekstremističkim aktivnostima koje se dovode u vezu sa njihovim članstvom u Jehovinim svedocima.

Ranije ove nedelje, policija je upala u oko 40 domova članova Jehovinih svedoka u gradu Čita, na jugu Sibira, i uhapsila četiri pripadnika te grupe.

Jednog od njih, Vadima Kutšenka, osobe koje su se predstavile kao pripadnici Ruske nacionalne garde tukli su i naneli mu povrede „tizerom“, rekao je njegov advokat Artur Ganin u telefonskoj izjavi za AP.

„Stavili su mu lisice, kapu na glavu i preko očiju i odvezli ga u nepoznatom pravcu“, rekao je Ganin.

On tvrdi i da su Kušenka odveli u šumu, gde su ga gušili, tukli i povređivali „tizerom“, pokušavajuci da iznude priznanje.

„Trenutno se nalazi u pritvoru, ima bolove i zabrinut je za svoju porodicu, jer su mu pretili da nešto može da se dogodi njegovoj supruzi“, tvrdi advokat.

Rusija je zvanično zabranila Jehovine svedoke 2017. godine i proglasila ih ekstremističkom organizacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar