Rusija i Francuska dele zabrinutost zbog bezbednosne situacije u Evropi

Rusija i Francuska dele zabrinutost zbog bezbedonosne situacije u Evropi, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Putin je zahvalio Makronu što Francuska uvek aktivno učestvuje u razvoju principijelnih odluka u oblasti evropske bezbednosti i ukazao na napore Pariza da reši ukrajinsku krizu.

„Shvatam da imamo zajedničku zabrinutost o tome šta se dešava u oblasti bezbednosti u Evropi i želim da vam zahvalim na činjenici da je Francuska uvek bila veoma aktivna u razvoju političkih odluka u ovoj oblasti“, rekao je Putin Makronu, preneo je TASS.

Makron je rekao da je dijalog s Rusijom „glavni način postizanja stabilnosti i bezbednosti u Evropi“.

„Postavili smo temelj punom i otvorenom dijalogu 2019. godine. Mislim da je dijalog sada aktuelniji nego ikad. Ovaj dijalog je neophodan, samo on će osigurati bezbednost i stabilnost na evropskom kontinentu“, rekao je francuski predsednik na otvorenom delu sastanka sa Putinom u Kremlju.

On je naveo da se današnji susret sa Putinom odvija na 30. godišnjicu obnavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Francuske i naveo da Pariz gaji velike nade u pogledu bilateralnih odnosa u oblasti kulture i nauke.

„Nadamo se nastavku Trijanonskog dijaloga i jačanju saradnje u ekonomskim pitanjima“, dodao je Makron.

Francuski lider je ukazao na, kako je rekao, kritičnu situaciju u Evropi i istakao da sve strane treba da budu odgovorne za svoje ponašanje.

Do posete francuskog lidera Moskvi dolazi u atmosferi optužbi Zapada da Rusija namerava da izvede invaziju na Ukrajinu zbog čega je koncentrisala veliki broj vojnika na granici.

Zvanična Moskva je više puta demantovala te optužbe, ističući da su potpuno neosnovane i da predstavljaju izgovor NATO-u da razmešta dodatnu vojnu tehniku i ljudstvo u blizini ruskih granica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar