Rusija: Koridor za evakuaciju civila iz Azota prema LNR

MOSKVA – Do 1.200 civila moglo bi da se nalazi u skloništima hemijskog postrojenja Azot u gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine, a Rusija danas otvara koridor za njihovu evakuaciju prema samproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), prenosi TAS S pozivajući se na rusko ministarstvo i zvaničnike LNR.

Rusija je danas saopštila da otvara humanitarni koridor iz velike fabrike amonijaka do grada Svatova koji drže pripadnici LNR, a Ukrajina je u utorak zatražila od Moskve da za prolaz civila iz fabrike Azot otvori koridor do Lisičanska, grada koji još uvek kontroliše.

Rusija je to odbila navodeći kao razlog uništenje poslednjeg mosta preko reke Severski Donjec kojim su blokirani istočni izlazi iz grada.

Prema rečima pomoćnika ministra unutrašnjih poslova LNR, ukrajinske snage planiraju da napuste Azot koristeći civile kao paravan.

On rekao da se civili nalaze u delu fabrike koju još uvek kontrolišu ukrajinske snage, za koje je rekao da ih ima do 2.000 uključujući i strane borce.

Ruski humanitarni koridor na severu do grada Svatova biće otvoren do srede uveče, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Bitka za Severodonjeck trenutno je poprište najvećeg sukoba u Ukrajini, a Rusija kontroliše veći deo grada, nakon mesec dana intenzivnih borbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar