Rusija: Neosnovana francuska tvrdnja o oslobadjanju Rake u Siriji

Ruska vojska ocenila je danas da „nema veze sa stvarnošću“ izjava Francuske o opkoljavanju grada Rake, uporišta džihadista Islamske države u Siriji, i neposrednom početku ofanzive za njeno oslobadjanje.

„Optimizam francuskog ministra odbrane koji je rekao da je završeno opkoljavanje Rake, nema veze sa stvarnošću i stanjem na terenu“, izjavio je portparol ruske vojske Igor Konašenkov.

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian rekao je u petak da je Raka „opkoljena“ i da će medjunarodne snage „narednih dana“ početi bitku da je oslobode.

Islamska država je Raku proglasila za prestonicu svog samoproklamovanog „Kalifata“.

Le Drian je rekao da je Raka „glavni cilj“ koalicije koju predvode SAD u pokušaju da uništi ekstremiste Islamske države u Siriji i Iraku.

„Danas možemo reći da je Raka opkoljena i da će bitka početi narednih dana. Biće to veoma teška, ali ključna bitka“, rekao je Le Drian.

Konašenkov je rekao da je svakom vojnom stručnjaku jasno da oslobadjanje Rake neće biti „lagana šetnja“ za medjunarodnu koaliciju i dodao da trajanje i uspeh ofanzive zavise od koordinacije svih snaga koje se bore protiv medjunarodnog terorizma u Siriji.

Portparol ruske vojske je napravio paralelu s bitkom za preuzimanje Mosula u Iraku navodeći da ni oni „koji imaju najviše optimizma ne veruju u potpuno oslobadjanje Mosula od džihadista tokom ove godine“.

Raka u Siriji i Mosul u Iraku su dva glavna uporišta Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Gospodine Rusu! Vi ne razumete: jedan poziv iz Pentagona i islamisti napuštaju svaku borbu.