Rusija nudi „zlatne pasoše“ za bogate strance

Ruska vlada radi na programu pojednostavljenog izdavanja dokumenta o stalnom boravku u Ruskoj Federaciji stranim biznismenima. Tu povlasticu će imati oni koji investiraju u Rusiju određenu sumu novca koja zasada još nije određena. Predlaže se da to bude najmanje 30 miliona rubalja (oko 340.000 evra). Predviđa se da bi prvi ruski pasoš strani biznismeni mogli početi da dobijaju tek krajem ove godine, kad Duma usvoji predlog zakona koji je predložila vlada, pišu Večernje Novosti,

Ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnikov kaže da se oko predloga da uslov za dobijanje stalnog boravka bude ulaganje od 30 miliona rubalja razgovara sa biznismenima i ruskim ekspertima. Taj novac bi strani biznismen trebalo da investira i otvori radna mesta, ili kupi nekretnine, objašnjava ministar Maksim Rešetnikov.

Na Zapadu se, inače, dokument koji dobijaju investitori uglavnom naziva „zlatnim pasošem“.

„Ruski kiprioti“

Primera radi, Kipar „zlatni pasoš“ daje biznismenima koji ulože u posao ili kupe nekretnine u vrednosti od dva miliona evra. Na Malti se državljanstvo dobija ako se u pet godina investira 500.000 evra i bespovratno uplati u Fond razvoja 650.000 evra. Na Novom Zelandu „zlatni pasoš“ dobijaju osobe koje investiraju 10 miliona lokalnih dolara u roku od tri godine. Cena takvog pasoša u Australiji je pet miliona tamošnjih dolara, dok u Portugaliji košta milion evra. U Bugarskoj se „zlatni pasoš“ može dobiti ako se kupe državne obveznice, tokom perioda od pet godina, za 512.000 evra.

Sve te pogodnosti odavno koriste ruski biznismeni, pa se može čuti termin „ruski kiprioti“. Jedan od njih je suvlasnik aerodroma „Šeremetjevo“ u Moskvi, Aleksandar Ponomarenko, zatim vlasnik grupe „Sintez“ Leonid Lebedev, bivši vlasnik „Uralkalija“ Dmitrij Ribolobljev i mnogi drugi.

Ruski novinari tvrde da takve pasoše imaju stotine Rusa koje su ih dobile na Malti. Među njima je i „kralj aluminijuma“ Oleg Deripaska. Dobro upućeni tvrde da je od ruskih biznismena Malta već dobila više od pola milijarde evra. Kad je Malta krenula sa prodajom „zlatnih pasoša“ za njih su se prijavljivali i bivši ruski ministri kao i oni koji su bili na spiskovima zapadnih sankcija. Pasoš Malte pokušali su da dobiju i neki ruski biznismeni koji su pobegli, jer im je pretila zatvorska kazna.

Ko su potencijalni kupci ruskih „zlatnih pasoša“?

Ranije se verovalo da će biti dosta zainteresovanih Kineza kao i biznismena sa Bliskog istoka i iz Afrike. Eksperti kažu da bi u Rusiju mogli da dođu oni koji žele da se bave poljoprivredom.Ruska vlada nastojaće da ponudi investitorima privilegije koje nemaju na Zapadu.

Prošle godine podeljeno 656.000 pasoša

Rusko državljanstvo je 2020. dobilo 656.300 stranaca, što je rekordan broj još od 2000. godine. Istovremeno, ruske vlasti su oduzele 280 pasoša ljudima kojima su dali svoje državljanstvo. U Ministarstvu unutrašnjih poslova objašnjavaju da se državljanstvo oduzima, ako se naknadno utvrdi da su bili priloženi lažni dokumenti i onima koji ne poštuju obaveze građana Rusije. Takođe se oduzima državljanstvo i onima koji na bilo koji način nanose štetu Rusiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

državljanstvomoskvarusijaruski pasos
Komentari (0)
Dodaj komentar