Rusija objavila spisak neprijateljskih zemalja, na njemu je i Crna Gora

Vlada Ruske Federacija odobrila je danas listu stranih država i teritorija koje, kako se navodi, čine neprijateljske akcije protiv Rusije, njenih kompanija i građana.

Na listi su između ostalog SAD, Kanada, države članice EU, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Švajcarska.

Među zemljama iz regiona na ovoj listi su Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija, prenosi TASS.

U skladu sa odlukom ruske vlade, sve korporativne ugovore sa kompanijama i pojedincima iz “neprijateljskih zemalja“ sada mora da odobri jedna vladina komisija.

Lista obuhvata i Andoru, Island, Lihtenštajn, Monako, Norvešku i San Marino, kao i Japan, Južna Koreja, Australiju, Mikroneziju, Novi Zeland, Singapur i Tajvan.

Kakve sankcije čekaju te države?

Lista je usvojena nakon predsedničke uredbe donete 5. marta kojom se ruskoj vladi, kompanijama i građanima dozvoljava da privremeno u rubljama otplate dugove u stranoj valuti međunarodnim kreditorima iz “neprijateljskih zemalja“.

To je moguće ako dužnik od ruske banke zatraži otvaranje posebnog računa u rubljama u ime stranog kreditora i pošalje mu ekvivalentu uplatu u rubljama po dnevnom kursu Ruske centralne banke. Ovo je jedan od prvih odgovora Rusije na sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu.

Sankcije su izazvale istorijski pad vrednosti rublje i zamrzavanje ruske državne imovine u inostranstvu, čime je centralnoj banci onemogućeno korišćenje deviza za stabilizaciju rublje. Ne mogu se, međutim, blokirati sve rezerve ruske centralne banke, budući da nisu sve na Zapadu. EU ne može blokirati rezerve u Moskvi ili u Kini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rusijasankcijezemlje
Komentari (0)
Dodaj komentar