Rusija pooštrila kontrolu uvoza vina iz Gruzije

MOSKVA – Ruske vlasti su saopštile danas da pooštravaju proveru kvaliteta uvoza vina iz Gruzije.

Time su, ocenjuje Rojters, produbljene tenzije između te dve zemlje nakon što je nedavna poseta jednog ruskog zvaničnika izazvala masovne proteste u Tbilisiju.

Ruska državna agencija za zaštitu potrošača „Rospotrebnadzor“ je u saopštenju navela da takvu odluku donosi zbog zabrinutosti oko kvaliteta uvezenog gruzijskog vina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na video-konferenciji negirao bilo kakvu vezu između dodatnih kontrola uvoza vina i pojačanih političkih tenzija, ocenjujući da je Gruziju zapljusnuo talas „rusofobne histerije“.

Protesti u Tbilisiju izbili su prošle nedelje kada se poslanik Donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Gavrilov obratio gruzijskom parlamentu sa mesta predsedavajućeg, govoreći na ruskom jeziku, podseća britanska agencija.

Ruski uticaj u Gruziji ostaje politički osetljivo pitanje, ocenjuje Rojters i podseća da je ova zemlja, saveznica SAD-a, vodila i izgubila kratkotrajni rat sa Moskvom 2008.

Rusija i Gruzija od tada nemaju diplomatske odnose, a Moskva priznaje nezavisnost dva otcepljena regiona, Južne Osetije i Abhazije, gde su sada stacionirane ruske trupe, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar