Rusija poredlaže zajednički bezbednosni mehanizam za Zaliv

NJU DELHI – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva poziva zalivske zemlje da razmotre zajednički bezbednosni mehanizam za region i istakao da je vreme da svet odbaci unilateralne mere kao što su sankcije.

„Predložili smo zalivskim zemljama da razmisle o zajedničkom bezbednosnom mehanizmu, koji bi započeo merama za izgradnju poverenja i međusobnim pozivima za održavanje vojnih vežbi“, objasnio je Lavrov na bezbednosnoj konferenciji u Nju Delhiju.

Ministar spoljnih poslova irana Mohamed Džavad Zarif, koji takođe prisustvuje konferenciji, rekao je, dan nakon što su Velika Britanija, Francuska i Nemačka zvanično optužile Iran da krši odrdbe nuklearnog sporazuma i upozorile da bi sankcije UN mogle ponovo da budu uvedene Teheranu, ocenio da je upotreba takvog mehanizma bez pravnog osnova i da predstavlja stratešku grešku.

On je, dan nakon što su Velika Britanija, Francuska i Nemačka zvanično optužile Iran da krši odredbe nuklearnog sporazuma i upozorile da bi sankcije UN mogle ponovo da budu uvedene Teheranu, ocenio da je upotreba takvog mehanizma bez pravnog osnova i da predstavlja stratešku grešku.

Lavrov smatra da unilateralne sankcije predstavljaju problem u današnjem svetu, prenosi Rojters.

„U 21. vreme je da se u međunarodnim odnosima oslobodimo metoda koje podsećaju na kolonijalna i neokolonijalna vremena, a jednostrano uvedene sankcije neće dati rezultate“, istakao je Lavrov.

Nakon što su se u decembru 2018. godine jednostrano povukle iz nuklearnog programa, SAD su uvele nove sankcije Iranu i počele da postepeno povećavaju kampanju „maksimalnog pritiska“, ciljajući na prihode te zemlje od nafte, rudarstva i drugih industrijskih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar