Rusija poziva na naoružavanje sirijske vojske

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas svetske sile da pomognu u naoružavanju sirijske vojske, navodeći da je to najefikasnija snaga za borbu protiv ekstremističke Islamske države.
Povećanje ruskih aktivnosti u Siriji odražava zabrinutost Moskve da je njen dugogodišnji saveznik u Damasku na izmaku, ali i nade predsednika Vladimira Putina da bi zajedničkom borbom protiv ekstremista Islamske države mogao poboljšati odnose Rusije sa Zapadom, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

Lavrov je danas rekao da će Rusija nastaviti da dostavlja Asadu oružje i pozvao druge zemlje da pomognu sirijskoj vladi i njenim snagama.

„Ne možete poraziti Islamsku državu samo vazdušnim napadima. Nužna je saradnja kopnenih trupa i sirijska vojska je najefikasnija i najmoćnija kopnena snaga za borbu s Islamskom državom“, rekao je Lavrov.

On je rekao i da slanjem oružja Siriji, Rusija ne pomaže Asada, već doprinosi porazu Islamske države.

„Mogu samo još jednom reći da su naši vojnici i vojni stručnjaci tamo da opslužuju rusku vojnu opremu, da pomažu sirijskoj vojsci u korišćenju opreme“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Rusija je dugogodišnji saveznik Sirije i podržavala je Asada tokom građanskog rata od 2011. štiteći ga od sankcija UN i obezbeđujući mu oružje.

SAD i NATO izrazili su zabrinutost zbog jačanja vojnog prisustva Rusije u Siriji budući da smatraju da je predsednik Bašar Asad uzrok sirijske krize u kojoj je za četiri godine ubijeno više od 250.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar