Rusija proteruje estonske i moldavske diplomate

Rusija je danas objavila da će proterati estonske i moldavske diplomate kao odgovor na akcije protiv ruskih diplomata u tim zemljama.

Rusko ministrastvo spoljnih poslova saopštilo je da je pet diplomata iz moldavske ambasade u Moskvi proglašeno personama non grata i da moraju napustiti Rusiju u roku od tri dana. Nisu saopštena imena diplomata ali je rečeno da je odluka posledica proterivanja pet ruskih diplomata iz Moldavije u ponedeljak.

U saopštenju se navodi da su nepoželjnima proglašeni i generalni konzul Estonije u Sankt Peterburgu Janus Kirikme i zvaničnik konzulata u Pskovu Kantin Kanarik.

Estonija je prošle nedelje bez obrazloženja saopštila da će ruski generalni konzul Dmitrij Kazenov i konzul Andrej Surgajev, obojica iz konzulata u Narvi, biti proterani.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je akcija protiv estonskih diplomata „u vezi sa akcijama estonskih vlasti koje nisu bile prijateljske“.

Estonija je proteklih godina uhvatila na delu nekoliko špijuna koji su radili za Moskvu, uglavnom estonskih državljana, ali i Rusa, navodi Asošiejted pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar