Rusija se predstavlja kao „veliki brat“ Srbiji

Obaveštajne kampanje koje Rusija vodi na Balkanu u proteklih osam godina, od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, deo su strategije stvaranja mišljenja o Rusiji kao velikoj sili i moćnom savezniku, kroz minimalna ulaganja u vidu donacija uključenim zemljama.

To piše Vašington Post uz opasku da ruska retorika nije u razlazu s retorikom medija na Balkanu pa tako u Beogradu egzistira 109 organizacija koje rade na promociji rusko-srpskih odnosa.

Međutim, ono što radi Rusija jeste da se predstavlja kao „veliki brat“ Srbiji i prodaje priču kako ona poštuje vlade u Srbiji, Kosovu, Makedoniji, kao i Republici Srpskoj, i vidi ih kao sebi ravne. Istovremeno, navodi list, mnogo veći broj Srba izjavljuje kako bi radije pristupili u savez sa Rusijom nego Evropskom unijom, iako ona ne nudi koherentnu alternativu.

Rusija, tvrdi list, radi i još jednu stvar, a to je odgovaranje balkanskih zemalja od priključenja NATO-u te podstiče bliske vojne operacije sa svojom vojskom, a ovakva anti NATO kampanja mogla bi imati negativne posledice mirovne misije na Zapadnom Balkanu.

Američke obaveštajne službe i predstavnici zakona istražuju ono što smatraju prikrivenim operacijama kako bi se u Sjedinjenim Američkim Državama i njihovoj javnosti posijalo sjeme sumnje ususret predstojećim predsjedničkim izborima.

Izgleda da su SAD spremne na izvlačenje pouka iz uplitanja Rusije u unutrašnjopolitičke odnose na Balkanu koji je značajan u Putinovoj spoljnoj politici.

Raspad Jugoslavije je u Rusiji shvaćen kao poniženje i podsticaj Zapada na ignorisanje Moskve.

Putin, navodi se, nikada nije prestao da izražava zaprepaštenje zbog izgubljenog uticaja na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti.

Koristio je, kažu, preokrete i pokrete za nezavisnosti teritorija Balkana kao opravdanje za isticanje ruske moći za vreme borbi u Abhaziji i Južnoj Osetiji 2008. godine, kao i na Krimu 2014.

Istorijski, moć Rusije je zavisila od balkanskih država i to iz nekoliko razloga, a jedan od glavnih je taj što Rusi smatraju kako bi ujedinjenje svih Slovena u tzv. panslovenizam bilo optimalno tvrdeći da postoji posebna veza između ruskog i slovenskih naroda na Balkanu.

Glavni alati ruske obavještajne politike su televizijska i internet mreža RT, kao i online radijski i novinski portal Sputnik Srbija, piše Post.

Glavna poruka upravo i glasi kako postoji posebna veza između ruskog i slovenskog, odnosno pravoslavnog naroda na Balkanu.

Autori i voditelji programa često pričaju o zajedničkoj slovenskoj istoriji i kulturi, posebno naglašavajući dugu i uspešnu upletenost Rusije u poslove zemalja Balkana.

Ovi mediji koriste i protivzapadnu retoriku te podržavaju ideje nastale među Srbima nakon NATO-ovog bombardovanja Jugoslavije 1999. godine o „patološkoj mržnji Slovena“.

Rusija i dalje drži veto na priznanje genocida u Srebrenici, kao i na članstvo Kosova u UNESCO-u, a Zapad predstavlja kao kulturloški različito mesto koje nije u stanju da prepozna neverovatnu izuzetnost slovenskog naroda, zaključuje Post.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rusijasrbija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Lokum

    No ko ti je brat..Nisu valjda oni koji su nas bombardovali,oteli 15% naše teritorije i koji sve rade da šikaniraju Srbiju..Oni su ti veći prijatelji no braća Rusi,,Mi Srbi neznamo da cijenimo prave prijatelje..Kako vam reču tako se ponašate..Istorija vjekovna nam je pokazala da su nam RUSI prijatelji..Nisu valjda Ameri,Šiptari,Bugari,Austrougarci sa kojima je Srbija ratovala ne njenom greškom već podvalama onih koji satanizuju nas pravoslavce i koji bi da nas uvedu u Tor,.Ne shvatam da neko mislim SRBIN bilo koji kaže nešto protiv Rusije..Ima plaćenika koji laju,kao recimo Čedo Jovanović,Čanak,Pajtić i još neki poltroni koji dobijaju lovu za pljuvanje sopstvene države,a time i Rusije.Mi Srbi nikad,nikad se nećemo opametiti.Mislim da smo jedan od najgorih Naroda na Planeti…