Rusija: Terorističke grupe koriste internet kao oružje

MOSKVA – Međunarodne terorističke organizacije pokušavaju da destabilizuju situaciju na području severnog Kavkaza koristeći internet kao oružje, upozorio je danas Aleksander Borotnikov predsedavajući Nacionalnog antiterorističkog odbora (NAO) i direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije na sednici NAO.

Kako se navodi u saopštenju službe za informisanje NAO, Borotnikov je ukazao da međunarodne terorističke organizacije nastavljaju sa pokušajima da se područje severnog Kavkaza destabilizuje koristeći internet za propagandu terorističkih ideja i vrbovanje novih pristalica, pre svega mlađih ljudi, ali i za prikupljanje novca kojim bi finansirali svoje kriminalne aktivnosti, prenosi Tas s.

U izveštaju se ističe da su u poslednje tri godine na području severnog Kavkaza ruske nadležne službe bezbednosti osujetile 29 terorističkih napada i 30 drugih zločina povezanih sa terorizmom, likvidirale 84 ekstremista i privele 379 saradnika, kao i da su razotkrile 59 tajnih terorističkih ćelija čiji su pripadnici planirali terorističke napade na prometnim javnim mestima.

„U svetlu trenutne situacije, NAO će posvetiti posebnu pažnju osmišljavanju adekvatnih, efikasnih i precizno planiranih mera prevencije na nivou opština“, stoji u saopštenju sa današnje sednice.

Učesnici sastanka su naglasili značaj bliske saradnje federalnih službi i lokalnih samouprava s ciljem da se spreči formiranje lokalnih saradničkih mreža na koje bi terorističke organizacije mogle da se oslanjaju.

Difuzuja i promocija antiterorističkih sadržaja na internetu namenjenih omladini biće prioritetni metod sprecavanje terorizma na lokalnom nivou, saopšteno je iz NAO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar