Ruska ambasada u Poljskoj uputila protestnu notu MSP

VARŠAVA – Ruska ambasada u Varšavi uputila je protestnu notu poljskom Ministarstvu spoljnih poslova nakon zaplene ruske diplomatske imovine u poljskoj prestonici, izjavio je danas ambasador Sergej Andrejev.

„Odmah smo uputili protestnu notu poljskom Ministarstvu spoljnih poslova da bi smo objasnili da su zemlju na kojoj se nalazi imovina dodelile poljske vlasti na osnovu sporazuma još iz 1970-ih. Poljska strana nije raskinula ovaj sporazum i nastavlja da bude stranka u tome.

Dakle, ovaj sporazum je i dalje obavezujući za njih. Zgrade i infrastrukturu na ovoj parceli gradila je sovjetska strana u diplomatske svrhe. Dakle, to je rusko diplomatsko vlasništvo,“ poručio je Andrejev novinarima, prenosi agencija TAS S.

Prema rečima ruskog diplomate, postoji nekoliko presuda poljskih sudova u vezi sa ovom imovinom.

„Oni su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, sporazumom koji sam pomenuo gore i Bečkom konvencijom o međunarodnim odnosima. Zbog toga ove sudske presude i radnje sudskih izvršitelja smatramo nezakonitim i neosnovanim“, rekao je ruski ambasador u Poljskoj.

Dodao je da su pozvali poljsko Ministarstvo spoljnih poslova da preduzme neophodne mere za uspostavljanje pravnog poretka i vraćanje ruskoj strani diplomatske imovine u legalno vlasništvo. Gradonačelnik Varšave ranije danas je rekao da su gradske vlasti saopštile da su zaplenile rusku imovinu u jednoj ulici u glavnom gradu Poljske.

„U narednih nekoliko sati moći ćemo mirno da uđemo ovde da utvrdimo da li možemo da popravimo ovu zgradu ili eventualno da je delimično srušimo. Ne znamo u kakvom je stanju“, rekao je on, prenela je RIA Novosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je ranije saopštilo da se obratilo nadležnim državnim organima sa podneskom „o pokretanju izvršnog postupka u odnosu na dve nepokretnosti koje se ne koriste u diplomatsko-konzularne svrhe i koje su u nelegalnom vlasništvu Rusije“, odnosno nepokretnosti koje se nalaze na dve adrese.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar