Ruska policija pretresla stan Pivovarova i drugih aktivista

MOSKVA – Ruske vlasti pretresle su danas stan i pokrenule krivični postupak protiv opozicionog aktiviste Andreja Pivovarova nakon što je uhapšen, a pretres je izvršen i u domovima nekoliko drugih opozicionih aktivista.

Saradnici bivšeg direktora Otvorene Rusije i opozicionara Pivovarova rekli su danas da je policija pretresla njegov stan i da je pokrenuta istraga zbog navodne „saradnje sa nepoželjnom organizacijom“.

Istražni komitet u regionu Krasnodara saopštio je u izjavi da je pokrenut slučaj zbog internet posta iz avgusta 2020. godine u kojem se traži da javnost podrži „nepoželjnu“ organizaciju, ali nije navedeno više detalja, prenosi Rojters pozivajući se na novinsku agenciju Interfaks.

Bivši poslanik Dmitrij Gudkov potvrdio je takođe danas na Telegramu da je policija izvršila pretres njegove kuće nedaleko od grada Kolomne, kao i kuće dvojice njegovih saradnika, i naveo da mu nisu poznati formalni razlozi pretresa.

Bivši direktor Otvorene Rusije i opozicionar Andrej Pivovarov izveden je juče iz aviona u Sankt Peterburgu i uhapšen, objavila je OVD-Info, grupa koja nadgleda policijske aktivnosti protiv opozicionih ličnosti.

Grupa je saopštila da je Pivovarov uhapšen na aerodromu Pulkovo i da je prebačen u Istražni komitet.

Otvorena Rusija, opoziciona grupa povezana sa proteranim bivšim naftnim tajkunom i kritičarem Kremlja, Mihailom Hodorkovskim, saopštila je u četvrtak da je odlučila da okonča svoje operacije u Rusiji kako bi zaštitila svoje članove od rizika od zatvora.

Rusija je 2017. godine proglasila grupu sa sedištem u Londonu „nepoželjnom“, efektivno zabranivši njene aktivnosti.

Njeni saveznici u Rusiji nastavili su svoj aktivizam pod istim imenom, ali kao zasebno pravno lice kako bi pokušali da se zaštite od krivičnog gonjenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar