Ruske snage se preusmeravaju ka Avdejevki

KIJEV/ MOSKVA – RUSKA ARTILJERIJA uništila je ukrajinsko skladište municije u blizini naselja Marinka u regionu Donjecka, rekao je danas portparol borbene grupe „Jug“ Ivan Bigma.
Bigma je izjavio za TAS S da su tri ukrajinska uporišta sa ljudstvom i vatrenim oružjem, kao i ukrajinsku privremenu bazu, uništile ruske snage u blizini Avdejevke.

BRITANSKA VOJNA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA saopštila je danas da je Rusija delimično povratila kontrolu nad prilazima gradu Kremenaja na istoku Ukrajine, nakon što su ruske trupe potisnute iz regiona ranije ove godine.
„Ponegde, Rusija je ostvarila napredak i do nekoliko kilometara“, navela je vojna obaveštajna služba u ažuriranom izveštaju, ukazujući da ruski komandanti verovatno pokušavaju da povrate logistički centar Kupijansk u Harkovu, preneo je Rojters.

Ruske snage su jutros pokrenule talas vazdušnih
napada na severu i jugu Ukrajine.

KOMANDANT UKRAJINSKIH KOPNENIH SNAGA Aleksandar Sirski rekao je danas da bi Kijev uskoro mogao da pređe u ofanzivu u oblasti Bahmuta.
„Uskoro ćemo iskoristiti ovu priliku“, napisao je Sirski na Telegramu, prenele su RIA Novosti.
Savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Jan Gagin rekao je da je Kijev formirao moćnu grupu u Časovom Jaru, odakle snage Ukrajine periodično pokušavaju da izvrše kontranapad, navodeći da broj ukrajinskih vojnika u tom području dostiže desetine hiljada.

TEMPO RUSKIH OPERACIJA oko Bahmuta usporava usred zapadnih izveštaja da ruske snage možda pokušavaju da pokrenu ofanzivu u drugim smerovima, naveo je američki Institut za proučavanje rata (ISW) u najnovijem izveštaju.

Kako se navodi, ruske snage trenutno pojačavaju tempo ofanzivnih operacija oko Avdejevke u cilju okruživanja naselja.

DESTRUKTIVNA DEJSTVA ZAPADA su svojevrsni standard za evroatlantske zemlje, rekla je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući planove Britanije da Kijev snabdeva municijom sa osiromašenim uranijumom.
Zamenica britanskog ministra za odbranu Anabel Goldi rekla je u utorak da će London, pored tenkova, isporučiti i municiju oružanim snagama Ukrajine, uključujući i oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum, prenele su RIA Novosti.

PREGOVORI O USPOSTAVLJANJU demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane u Zaporožju su zaustavljeni i Međunarodna agencija UN za atomsku energiju (IAEA) umesto toga traži druge načine da zaštiti elektranu, izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi.
Grosi je na okruglom stolu u američkom Savetu za spoljne poslove rekao da se ne planira stvaranje demilitarizovane zone oko nuklearke u Zaporožju, jer bi to bilo teško proveravati u oblasti aktivnih borbi.
Grosi je istakao da je sada aktuelna ideja da se osiguraju obaveze „da se ne napadne nuklearka ili da se objekat ne koristi za planiranje napada“.
On je podsetio da su razgovori o tome kako bi mogla da izgleda demilitarizovana zona oko nuklearke u Zaporožju trajali sedam ili osam meseci, preneo je TAS S.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije da je dogovor o uspostavljanju demilitarizovane zone oko nuklearke u Zaporožju na dohvat ruke, ali da ga je Ukrajina odbacila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar