Ruski nadzorni organ preduzeo korake za kažnjavanje RSE

Ruski nadzorni organ za telekomunikacije Roskomnadzor sastavio je svojih prvih osam administrativnih protokola protiv Radija Slobodna Evropa zbog kršenja kontroverznog Zakona o stranim agentima, prenela je večeras ta medijska kuća.

Roskomnadzor naveo je danas na svojoj internet stranici da se prekršaji odnose na „nepridržavanje medija koji obavlja funkciju stranog agenta zahtevima zakona o označavanju informacija koje šire“.

Protokoli se odnose na četiri službe RSE na ruskom jeziku-servis za Rusiju, Radio Liberty, Current TV i Siberia. Protokoli se odnose i na Reality i Idel.Reality, kao i na dve regionalne veb stranice koje objavljuju lokalne vesti i informacije publici u Sibiru i Volga-Uralu.
„Sastavljeni protokoli biće poslati sudiji za prekršaje u roku od tri radna dana kako bi doneo odluke o izricanju administrativnih kazni“, navodi Roskomnadzor.

Zakon o „stranim agentima“, koji je donet 2012. godine, zahteva od imenovanih organizacija da prijave svoje aktivnosti i suoče se s finansijskim revizijama.

Zakon navodi i da pojedinci, uključujući strane novinare, koji su uključeni u ruska politička zbivanja ili prikupljaju materijale i podatke koji se odnose na ruska odbrambena ili nacionalno-bezbednosna pitanja, moraju da budu na spisku stranih agenata.

Kritičari kažu da je zakon proizvoljno primenjen na ruske organizacije civilnog društva, branitelje ljudskih prava i političke aktiviste, uključujući i fondaciju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar