S. Arabija: Osujećen napad pobunjeničkih snaga jemenskih Huta

RIJAD – Koalicija predvođena Sudijskom Arabijom, koja se u Jemenu bori protiv pro-iranskih pobunjenika Hutija, saopštila je danas da je uništila dva čamca natovarena eksplozivom koje su Huti poslali u očiglednoj nameri da napadnu iz jemenske luke Hodejdah na Crvenom moru.

Koalicija je navela i da su njene snage otkrile, presrele i uništile dva drona koja su lansirana na ciljeve u južnom delu Saudijske Arabije, prenosi Rojters.

Rijad je prošle nedelje predstavio novu mirovnu inicijativu za Jemen, ali Huti su i nakon toga nastavili sa raketnim napadima i slanjem naoružanih dronova na saudijske ciljeve.

Specijalni američki izaslanik Tom Linderking vratio se prošle nedelje u region kako bi podržao mirovnu inicijativu koja predviđa opšti prekid vatre.

Huti zahtevaju potpuni prekid pomorske i vazdušne blokade područja koja kontrolišu i ponavljaju da se bore protiv korumpiranog sistema i strane agresije.

Ovaj regionalni rat se smatra indirektnim sukobom Irana i Saudijske Arabije koji je, kako su upozorile UN, izazvao najveću humanitarnu krizu na svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar