SAD dovodi Avganistance na Kosovo, ponudile Prištini ustupke

SAD su ponudile ekonomske i političke ustupke Prištini za prijem nekoliko hiljada Avganistanaca, ali u Vašingtonu postoji zabrinutost o sposobnostima vlasti u Prištini da to učine, rekla su četiri neimenovana američka zvaničnika agenciji Rojters.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena vodila je tajne razgovore sa više zemalja nego što je ranije bilo poznato u očajničkom pokušaju da obezbedi privremeni smeštaj ugroženih Avganistanaca koji su radili za američku vladu, rekla su četiri američka zvaničnika Rojtersu.

Tajni razgovori sa Kosovom i Albanijom naglašavaju želju američke administracije da zaštiti Avganistance koji su radili za SAD od talibanskih odmazda, dok se bezbedno završava proces odobravanja njihovih američkih viza, navodi agencija.

Bajdenova administracija je istraživala da li bi Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan primili hiljade kandidata, ali to nije dalo željeni napredak.

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija nije odgovorilo na zahtev Rojtersa da da svoj komentar.

Ambasade Albanije, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana, takođe, nisu odgovorile na zahtev da daju svoj komentar, navela je britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avganistanciKosovoPriština
Komentari (0)
Dodaj komentar