SAD grade bazu za dronove u Nigeru, raskrsnici u borbi protiv ekstremizma

Američko ratno vazduhoplovstvo gradi bazu za naoružane bespilotne letilice u Nigeru, na obodu saharske pustinje, u borbi protiv rastuće pretnje od ekstremizma u prostranoj podsaharskoj Africi.

Očekuje se da će vazduhoplovna baza Niger 201 biti u funkciji početkom iduće godine.

Postavljena su tri hangara i prvi slojevi piste na golom peščanom polju.

Baza koja se nalazi nekoliko kilometara od Agadeza gradi se na zahtev vlade Nigera i kada bude završena biće baza za lovce i naoružane dronove MQ-9 koji će biti prebačeni iz glavnog grada Nijameja. Dronovi koji imaju kapacitet za nadzor i za izvodjenje udara, imaće domet da mogu da stignu do više zapadnih i severnih afričkih zemalja.

Projekt je vredan 110 miliona dolara, a vodjenje baze če koštati 15 miliona dolara godišnje.

Malo se znalo o američkom vojnom prisustvu u toj zapadnoafričkoj zemlji do oktobra kada su u zasedi grupe vezane za Islamsku državu poginula četiri američka vojnika i pet državljana Nigera.

Navodeći bezbednosne razloge ni jedan zvaničnik ne želi da kaže koliko će bespilotnih letelica biti smešteno u bazi i da li će još američkih vojnika biti dovedeno u taj region. Već sada je američko vojno prisustvo u tom mestu drugo po veličini u Africi, iza jedine stalne američke baze na kontinentu u Džibutiju, maloj zemlji na rogu Afrike.

Očekuje se da će dronovi iz te baze imati za metu nekoliko raznih grupa povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom u zemljama širom podsahrske Afrike, ili Sahela, koja se prostire južno od Sahare i obuhvata oblast oko jezera Čad gde se proširila pobuna Boko Harama iz Nigerije.

Kako SAD počinje da koristi dronove kao glavne u borbi protiv ekstremista neki strahuju da bi mogli civili da budu greškom zamenjeni za ekstremističke borce.

Broj američkih vojnika u Nigeru je porastao poslednjih nekoliko godina sa 100 na 800, što znači da su druga po veličini koncentracija posle 4.000 američkih vojnika u Kampu Lemonije u Džibutiju. Oko 500 pripadnika vojske radi na novoj bazi za avione i dronove, i u kampu su podignute i zastave SAD-a i Nigera.

„Obaveštajni podaci, nadzor i izvidjanje presudni su za borbu protiv ekstremizma, rekla je portparolka američke komande za Afriku Samant Rio.

„Lokacija u Agadezu popraviće sposobnost Američke afričke komande i olakšati razmenu obaveštajnih podataka koji bolje podržavaju Niger i druge partnerske države kao što su Nigerija, Čad, Mali i druge susede u regionu i popraviće naš kapacitet da odgovorimo na pitanja regionalne bezbednosti,“ rekla je Rio.

Obaveštajni podaci koje prikupe dronovi mogu da koriste Niger i drugi partneri SAD da sude ekstremistima, rekao ja komandant Bred Harabo, koji vodi novu bazu.

Medju pretnjama se nalaze borci vezani za Al Kaidu u Maliju i Burkini Faso, borci vezani za Islamsku državu u Nigeru, Maliju i Nigeriji i grupa Boko Haram s bazom u Nigeriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar