SAD: Huti propustili ključnu priliku za mir u Jemenu

VAŠINGTON – SAD smatraju da su jemenskI Huti propustili najvažniju priliku da pokažu posvećenost miru odbijanjem sastanka sa posrednikom Ujedinjenih nacija u Omanu.

„Na pregovaračkom stolu je predlog pravednog sporazuma koji će jemenskom narodu doneti mir, a Huti su propustili najvažniju priliku da pokažu svoju posvećenost miru i postizanju napretka odbijanjem sastanka sa specijalnim izaslanikom UN-a u Muskatu, posebno nakon što je vlada Jemenske republike izrazila spremnost da se postigne sporazum o okončanju sukoba“, saopštio je u danas Stejt department, prenosi Rojters.

SAD su optužile Hute i za pogoršanje jemenske humanitarne krize napadom na grad Marib, poslednje severno uporište vlade koju podržava Saudijska Arabija.

Od stupanja na dužnost u januaru, američki predsednik Džo Bajden postavio je Jemen za jedan od prioriteta svoje administracije i imenovao Timotija Landerkinga za svog specijalnog izaslanika koji treba da pomogne da se ožive zaustavljeni mirovni napori Ujedinjenih nacija.

Landerking se juče vratio iz posete Saudijskoj Arabiji, Omanu i Jordanu, tokom koje se sastao sa posrednikom UN Martinom Grifitsom koji ga je izvestio da se preogovori o postizanju mirnog rešennja ne odvijaju kako je planirano.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je u Jemenu 2015. godine nakon što su pobunjeni Huti proterali vladu iz glavnog grada Sane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar