SAD iz Katara nastavljaju diplomatsku misiju u Avganistanu

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da su SAD zatvorile svoje diplomatsko predstavništvo u Kabulu i da dalje poslove nastavljaju iz Katara, kao i da će Vašington nastaviti sa naporima da pomogne onima koji žele da napuste Avganistan, čak i nakon što se trupe povuku.

Blinken je saopštio da će Vašington sprovoditi sve diplomatske poslove vezano za Avganistan, uključujući konzularne poslove i isporuku humanitarne pomoći, iz katarske prestonice Dohe, sa timom na čijem čelu će bit zamenik šefa američke misije u Kabulu, prenosi Rojters.

On je naglasio da počinje novo poglavlje američkog angažmana sa Avganistanom, koje će sada predvoditi diplomatija, i da će se nastaviti napori da se pomogne Amerikancima, i svima drugima da napuste Kabul, ako oni to odluče.

Blinkenova izjava dolazi nakon odlaska i poslednjeg aviona SAD, kada još najmanje 200 Amerikanaca i hiljade Avganistanaca koji su pomagali zapadnim zemljama i ispunjava uslove za evakuaciju.

U operaciji američke vojske i saveznika koja je započela 14.avgusta ,dan pre nego što su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom, prebačeno je oko 6.000 Amerikanaca i ukupno više od 122.000 ljudi iz Kabula.

Operacija je okončana pre današnjeg dana, što je bilo postavljeno kao rok od predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji se suočava sa oštrim kritikima i od demokrata i od republikanaca zbog njegovog postupanja s Avganistanom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar