SAD: Nije bilo posrednika u pregovorima o razmeni Grajner i Buta

VAŠINGTON – Bela kuća je danas saopštila da su o puštanju na slobodu košarkašice Britni Grajner pregovarale samo SAD i Rusija.

„Jedine zemlje koje su pregovarale o razmeni zatvorenika bile su Sjedinjene Države i Rusija. Nije bilo nikakvog posredovanja“, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, preneo je Rojters.

Ona je dodala da su SAD zahvalne Ujedinjenim Arapskim Emiratima što su omogućili korišćenje njihove teritorije za razmenu, ali su zahvalni i drugim zemljama, uključujući Saudijsku Arabiju, koje su pokrenule ovo pitanje.

Ranije danas UAE i Saudijska Arabija izdale su zajedničko saopštenje u kojem navode da su predsednik UAE Mohamed bin Zajed i krunisani princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman posredovali u pregovorima o razmeni američke košarkašice Britni Grajner i ruskog biznismena Viktora Buta.

„Uspešno posredovanje predstavlja odraz obostranog čvrstog prijateljstva između naše dve zemlje i SAD i Ruske Federacije“, stoji u saopštenju, a u njemu je „naglašena važna uloga rukovodstva dve bratske zemlje što je promovisalo dijalog između svih strana“.

Grajner je nakon puštanja na slobodu doputovala u Abu Dabi privatnim avionom iz Moskve, a But je takođe privatnim avionom doleteo iz Vašingtona.

Kako navodi Rojters, navodno posredovanje arapskih zemalja u pregovorima predstavlja pokušaj tih zemalja da pokažu da njihove veze sa Rusijom mogu biti od koristi Vašingtonu, koji je ranije optužio zalivske proizvođače nafte da su stali na stranu Rusije kada je OPEK+ u oktobru pristao da smanji proizvodnju nafte zbog prigovora SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar