SAD: Novac za suprostavljanje ruskom uticaju u BiH, pomoc i CG

VAŠINGTON – U okviru najnovijeg paketa vojne pomoći SAD Ukrajini, planiran je i dodatni novac za neke evropske i zemlje Zapadnog Balkana, – Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Albaniju.

U odgovoru iz Stejt departmenta na upit Glasa Amerike, pojašnjena je struktura paketa pomoći od 713 miliona dolara, a prema tim informacijama, novac iz najnovijeg paketa vojne pomoći SAD Ukrajini podeliće se na „Ukrajinu i 15 drugih savezničkih i partnerskih nacija“ u istočnoj Evropi i na Balkanu.

„Više od 322 miliona dolara tih sredstava odvojeno je za Ukrajinu i dodatno će poboljšati njenu sposobnost odbrane od ruskog rata, koji je u toku“, precizirao je Stejt department.

„Ostatak paketa od 713 miliona dolara osiguraće odbrambene artikle, obuku i usluge za evropski region (Albanija, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Letonija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija i Slovenija), podržati Inicijativu za razvoj naprednog ciljanja za Bugarsku, Češku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Slovačku i pružiti dodatnu podršku Bosni i Hercegovini u okviru Fonda za suzbijanje ruskog uticaja“, navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Gruzija će takođe dobiti 35 miliona dolara finansiranja za komplete borbene opreme svojih brigada, protivdronske sisteme (UAS), napredni terenski artiljerijski taktički sistem za podatke, kapacitete pokretljivosti i obranu od sajber napada, prenosi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar