SAD obeležavaju godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001

Amerikanci obeležavaju danas godišnjicu terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Organizuju se razni komemorativni skupovi i dobrovoljni projekti, otkrivaju se novi spomenici žrtvama. 

Hiljade ljudi, rodjaci žrtava, preživeli, spasioci okupilo se jutros na spomen trgu gde su nekad stajale dve kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Ceremonija je počela minutom ćutanja i odzvanjanjem zvona u 8.46 po lokalnom vremenu kada je trgovinski centar pogodio prvi od dva aviona kojima su pilotirali teroristi. Rodjaci žrtava ćutke su visoko podigli panoe sa slikama svojih voljenih.  

Predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens otišli su na druga dva mesta gde su oteti avioni pali 11. septembra, pre 17 godina, u najtežem terorističkom napadu na američkom tlu.

Tramp i prva dama Melanija odleteli su u Pensilvaniju da se pridruže komemoraciji u polju blizu Šanksvila, gde je u subotu otkriven novi spomenik žrtvama u avionu koji se tu srušio. Novi spomenik dobio je naziv „Kula glasova“.

Pens prisustvuje ceremoniji u Pentagonu, u Vašingtonu, koji je tekodje bio meta terorista.

Gotovo 3.000 ljudi poginulo je u napadima 11. septembra. Ti napadi i danas oblikuju američku politiku i svakodnevno ponašanje što je i dalje vidljivo na mnogim mestima, od aerodroma do poslovnih zgrada. 

Komemoracije povodom tog datuma su sada postale uobičajeni rituali, kada se čitaju imena nastradalih i okupljaju porodice i političari.

Posle ceremonije u Njujorku večeras dva jaka snopa svetlosti biće uperena u noćno nebo sa mesta gde su bile dve kule.

I dalje se šire spomen obeležja za te napade. U Šanksvilu gde je upravo oktrivena Kula glasova biće dodato i zvono na vetar za svaku od 40 osoba koje su tamo poginule, a u Njujorku, gde su srušene dve kule, uskoro će početi rad na novoj stazi u znak sećanja na spasioce. 

Istovremeno se nastavlja obnova. Stanica podzemne železnice koja je uništena 11. septembra pre 17 godina ponovo je otvorena u subotu. U junu je otvorena zgrada tri Svetskog trgovinskog centra od 80 spratova, jedna od nekoliko novih poslovnih zgrada koje su već završene ili se planiraju na tom mestu. Tu se gradi i centar za izvodjačku umetnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    POKOJ DUŠI ŽRTVAMA…………………..