SAD osudile proterivanje, moguće sankcije Etiopiji

VAŠINGTON – SAD osuđuju proterivanje zvaničnika Ujedinjenih nacija iz Etiopije i neće oklevati da primene sankcije protiv onih koji ometaju humanitarne napore u zemlji, saopštila je novinarima sekretarka Bele kuće Džen Psaki.

Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije je saopštilo ranije danas da je odlučilo da protera sedam visokih zvaničnika Ujedinjenih nacija zbog mešanja u unutrašnje poslove zemlje.

Potez Adis Abebe je usledio nakon što je ranije izaslanik UN Martin Grifits izneo optužbe na račun vladine blokade oblasti Tigraj ,gde se stanivništvo zbog toga nalazi na ivici humanitarne katastrofe, pošto su otežane isporuke medicinske opreme, hrane i goriva u taj, sukobima zahvaćeni region.

Među sedam nepoželjnih zvaničnika su i oni iz Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OĆA).

Zvaničnici UN su, prema saopštenju etiopskog ministarstva, proglašeni “personama non grata” i dat im je rok od 72 sata da napuste zemlju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da je „šokiran“ informacijom da je Etiopija sedam visokih zvaničnika UN koji rade u toj zemlji danas proglasila za nepoželjne, saopštila je portparolka UN Stefani Tramble.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar