SAD počinju evakuacije prevodilaca iz Avganistana

VaŠINGTON – SAD počinju evakuaciju avgaistanskih prevodilaca koji su radili za njihovu vojsku u Avganistanu, zbog straha da bi talibani mogli da im ugroze živote.

Bela kuća je saopštila da pokreće akciju spasavanja za sve koji i dalje čekaju specijalnu imigrantsku vizu za Ameriku, prenosi Glas Amerike.

„Iz sigurnosnih razloga ne možemo reći koliko je tačno ljudi u pitanju. Ali, mogu da potvrdim da će letovi iz Avganistana za one koji su spremni biti organizovani već krajem jula. Naš cilj je da sve one koji za to ispunjavaju uslove izvedemo iz Avganistana do kraja avgusta“, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Nisu navedene krajnje destinacije tih civilnih letova, a mediji prenose da su u toku pregovori sa Kazahstanom, Tadžikistanom i Uzbekistanom.

Na pitanje da li će amerčka teritorija Guam biti jedna od destinacija za evakuisane Psaki je rekla da ne može da isključi nijedno mesto, jer je u fokusu bezbednost tih pojedinaca. Zvaničnici na ostrvu Guam pozdravili su plan da tu privremeno budu smešteni Avganistanci.

Portparol Pentagona Džon Kirbi izjavio je da su potencijalne lokacije za evakuaciju razmatrane, da neke nisu pod upravom SAD, ali da još nije konačno odlučeno.

Ta akcija mogla bi na kraju da obuhvati desetine hiljada ljudi, uključujući i porodice avganistanskih prevodilaca i ostalih koji su radili za SAD u Avganistanu.

„Da bismo ispunili obećanje dato našim avganistanskim saveznicima, moramo evakuisati oko 18.000 Avganistanaca koji su radili za SAD“, naveo je Dženifer Kvigli iz organizacije Ljudska prava na prvom mestu.

Lisa Kurtis iz Centra za američku bezbedost ukazala je da su proteklih nedelja talibani uspeli da povrate značajan deo teritorije na severu Avganistana, a to znači da opasnost postaje veća za Avganistance koji su radili za američku vojsku.

Ona je ukazala da će SAD morati da rade brzo i evakuišu one koji su aplicirali za vizu jer talibani brzo osvajaju teritoriju i pokazali su da ne prezaju od toga da napadnu pojedince, kao što su piloti, novinari, aktivisti za ljudska prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar