SAD podigle optužnice protiv 28 članova meksičkog Sinaloa kartela

Američko ministarstvo pravde danas je u okviru opsežne istrage o trgovini fentanilom podiglo optužnice protiv 28 članova moćnog meksičkog Sinaloa kartela, među kojima su i sinovi ozloglašenog narkobosa Hoakina Gusmana zvanog „El Čapo“ (Joaqun „El Chapo“ Guzman).

Optuženi su vođe kartela, kao i navodni snabdevači hemijskih supstanci, direktori laboratorija, trgovci fentanilom, bezbednosni zvaničnici, finansijeri i trgovci oružjem.

Američki državni tužilac Merik Garland objavio je optužbe, a uz njega su bili šefica Agencije za suzbijanje droge (DEA) An Milgram i drugi visoki savezni tužioci.

Optužena su i tri Gusmanova sina poznata još kao Čapitosi, odnosno mali Čaposi, koji su stekli reputaciju da pripadaju nasilnijem i agresivnijem ogranku kartela.

Takođe su optuženi državljani Kine i Gvatemale za snabdevanje hemikalijama potrebnim za pravljenje fentanila. Drugi optuženi u ovim slučajevima uključuju osobe za koje se navodi da su vodile laboratorije i pružale obezbeđenje i oružje u operaciji za trgovinu drogom, naveli su tužioci.

Gotovo 107.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja drogom u SAD 2021. godine.

El Čapo, narkobos grupe Sinaloa osuđen je 2019. za vođenje velike operacije trgovine drogom. Na njegovom suđenju tužioci su rekli da su dokazi prikupljeni od kraja 1980-ih pokazali da su on i njegov kartel zaradili milijarde dolara krijumčarenjem kokaina, heroina, meta i marihuane u SAD.

On je uhapšen u januaru 2016. u Meksiku, i izručen je u SAD godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična dela.

El Čapo je optužio saveznog tužioca u njegovom slučaju da pravi smejuriju od američkog pravnog sistema i rekao da mu nije omogućeno fer suđenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar