SAD procenjuju vladu talibana, očekuju poštovanje dogovora

VAŠINGTON – SAD procenjuju novu avganistansku vladu talibana, a izražavaju zabrinutost zbog nekih osoba imenovanih na čelna mesta u novoj administraciji.

„Napominjemo da se objavljeni spisak imena članova vlade sastoji isključivo od pojedinaca koji su pripadnici talibana ili njihovih bliskih saradnika i da na njemu nema žena“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, prenosi Rojters.

SAD su takođe ponovile očekivanja da talibani obezbede da se ova zemlja ne koristi za pretnju drugim državama, kao i da se dozvoli pristup humanitarnoj pomoći avanistanskom narodu.

“Talibane ćemo prosuđivati po njihovim postupcima, a ne po rečima. Jasno smo izrazili naša očekivanja da avganistanski narod zaslužuje inkluzivnu vladu”, poručio je Stejt Department.

Po pitanju ljudi koji pokušavaju da napuste Avganistan, SAD su saopštile da talibani treba da omoguće bezbedan prolaz stranim i avganistanskim državljanima sa putnim dokumentima u skladu sa preuzetim obavezama koje uključuju dozvolu za letove koji su trenutno spremni da krenu iz Kabula na dogovorena odredišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar