SAD: Rusija manipuliše Srbijom

Rusija nastoji da prikrivenim ekonomskim i političkim merama manipuliše sa pet zemalja centralne i istočne Europe, uključujući Srbju, upozorila je danas grupa američkih stručnjaka.

Oni su u svom najnovijem izveštaju takođe naveli da Rusija pokušava i da diskredituje liberalni demokratski model Zapada i potkopa transatlantske veze, preneo je Jutarnji list.

Taj izveštaj, o kojem piše Rojters, otkriva da je Moskva privukla na svoju stranu neke političare, da nastoji da uspostavi dominaciju na energetskim tržištima i u drugim privrednim sektorima, kao i da potkopava borbu protiv korupcije kako bi preuzela kontrolu nad vladama u Bugarskoj, Mađarskoj, Letoniji, Srbiji i Slovačkoj.

„U nekim zemljama, ruski uticaj se toliko raširio i ukorenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njenu prozapadnu orijentaciju i evroatlantsku stabilnost“, navodi se u izveštaju koji rezimira rezultate 16-mesečnog istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije iz Vašingtona i Centra za proučavanje demokratije iz Sofije.

Kao konkretni primeri se navode neki „mega-projekti“ kao što je ugovor o izgradnji dva nuklearna reaktora u Mađarskoj u vrednosti 12,2 milijarde evra, dodeljen Rusiji u mutnim okolnostima, kao i unapređenje proruskih poslovnih ljudi koji na političkim funkcijama štite ruske interese.

Ruski ekonomski uticaj u Bugarskoj se tako, na primer, procenjuje se na 22 posto BDP-a od 2005. do 2014.

Publikacija pod nazivom „Taktika Kremlja: Razumevanje ruskog uticaja u istočnoj i centralnoj Europi“, podudara se sa nezapamćenom raspravom u SAD o tome da li Rusija pokušava da se umešati u predsedničke izbore 8. novembra sajber napadima.

Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorilo na pitanje da komentariše izveštaj, koje će danas biti predstavljeno u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rusijasadsrbija
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Vidite, kad vam tata Amer j… mater… nemate kome da se žalite!

  • Balkan

    Evo bas su me prosvetlili, eto Rusija manipulise Srbijom a Amerika to ne radi nikako, e moji najvni kada bi samo to bilo u pitanju lako bi mi sa tim izasli na kraj, nego i Amerika maniupulise pa onda EU uz pritisak Amerike ma svi nas nesto pritiskaju pa ne znamo kome da se okrenemo. Nego gde nadjoste toliku pamet odjednom, malopre neki vas Americki strucnjak prca o atomskom ratu i ko ce kome da zaprzi corbu a sada o manipulaciji malo je mnogo za jedno jutro.

  • Dario

    Pa naravno….. U nuklearnij energetici su 15 god. ispred vas. A sada vam krivo kad dobiju poslove. Hocete vi da nam prodajete skupi gas da ne bi postali zavisni od jeftinog ruskog?