SAD: Sporazumna priznanja Čuvara zakletve za napad na Kapitol

VAŠINGTON – Američki savezni tužioci pokrenuli su razgovore o sporazumnom priznanju krivice sa članovima ultradesničarske organizacije „Čuvari zakletve“ optuženim za pridruživanje smrtonosnom napadu na Kapitol.

Zvaničnica Ministarstva pravde Ketrin Rakoci saopštila je tokom sudskog ročišta da se tužioci nadaju tokom sledećih mesec ili dva da bi mogli da dobiju sporazumna priznanja o krivici u postupku kojim je trenutno optuženo 16 članova i saradnika „Čuvara zakletve“ za planiranje i koordinaciju napada na Kapitol 6. januara od strane pristalica tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, prenosi Rojters.

Do sada se samo jedan optuženi izjasnio krivim po optužnici za članove „Čuvara zakletve“, koja je jedna od najvećih anti-vladinih naoružanih grupa u SAD.

„Čuvari zakletve“ navodno su tokom januarskih nereda koristili različite platforme kao što je aplikacija Signal za razmenu poruka, a kako bi komunicirali, koordinisali i planirali napad, navode tužioci.

Napad na Kapitol, u kojem je smrtno stradalo pet osoba, uključujući i policajca Kapitol policije, a povređeno više od 100 drugih policajaca, pokrenuo je jednu od najvećih krivičnih istraga u istoriji SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar