SAD: Stanovnici Ohaja zabrinuti za zdravlje posle izlivanja hemikalija iz voza

KOLUMBUS – Stanovnici Istočne Palestine u američkoj državi Ohajo, gde su se izlile opasne hemikalije i izbio je požar nakon što je teretni voz iskočio iz šina, traže odgovore o svojoj zdravstvenoj bezbednosti od železnice Norfolka.

Predstavnici železnice nisu prisustvovali zakazanom sastanku zbog, kako su naveli, zabrinutosti za bezbednost svoga osoblja, objavio je danas Gardijan.

Kako se navodi, šef američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) uverio se u četvrtak na licu mesta o posledicama koje je ostavilo izlivanje otrovnih hemikalija gde su isparenja toksičnih materija jaka i gotovo dve sedmice kasnije.
Administrator EPA, Majkl Regan, pokušao je da uveri skeptične stanovnike da je voda bezbedna za piće i da je vazduh čist za nešto manje od 5.000 ljudi koji žive u toj oblasti pogođenoj akcidentom.

Regan je rekao da traži od lokalnih stanovnika da veruju vladi i da zna da je to teško jer postoji nedostatak poverenja.

Posle akcidenta stanovnici su se žalili na glavobolje i nadražene oči, kao i da su automobili i travnjaci prekriveni pepelom od požara.

Opasne hemikalije koje su iscurele iz voza ubile su na hiljade riba, a stanovnici su rekli da su pronalazili mrtve ili bolesne kućne ljubimce i divlje životinje, preneo je Gardijan.
Stanovnici su rekli da su zabrinuti za svoje zdravlje jer nemaju potpune i jasne informacije o trajnim posledicama katastrofe koja je dovela do privremene evakuacije.
„Imam tri unuke. Da li će za pet godina odrasti ovde i imati rak?“, postavila je pitanje Keti Dajk, koja je sa stotinama svojih komšija došla na javni sastanak u sredu na kojem nisu bili prisutni predstavnici železničkog operatera „Norfolk sautern“.

Protiv železnice je podneto najmanje pet tužbi, a kompanija je ove sedmice objavila da osniva fond od milion dolara za pomoć lokalnoj zajednici.
Bela kuća je saopštila da će federalni zdravstveni i hitni timovi, kao i predstavnici centara za kontrolu i prevenciju bolesti otići u Istočnu Palestinu.
Niko nije povređen kada je 3. februara voz, koji je prevozio opasne hemikalije, iskočilo iz šina, što je izazvalo požar na periferiji Istočne Palestine.

Zvaničnici su evakuisali to područje i odlučili da ispuste i spale otrovni vinil hlorid iz pet vagona, što je ponovo izazvalo plamen i crni dim.

Najmanje 3.500 riba pronađeno je mrtvo posle akcidenta duž više od 11,2 kilometra potoka, prema procenama odeljenja za prirodne resurse Ohaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar