SAD: Uprava za hranu i lekove odobrila prodaju e-cigareta

VAŠINGTON – Američka Uprava za hranu i lekove (FDA), koja je zadužena za regulaciju medicinskih proizvoda u SAD, prvi put je danas odobrila prodaju elektronskih cigareta u SAD-u.

Kako prenosi BBC, FDA je odobrila reklamiranje tri proizvoda duvanske kompanije RJ Rejnolds.

FDA je ovom odlukom zapravo odlučila da su cigarete veća korist za odrasle koji pokušavaju da prestanu da puše, nego rizik da tinejdžeri počnu da puše.

Elektronske cigarete su se u poslednjoj deceniji naširoko prodavale u SAD-u, ali su zabrinutost izazvali tinejdžeri koji su počeli da ih konzumiraju.

Proizvođaći e-cigareta čekali su više od godinu dana na zvanično odobrenje, jer je FDA ispitivala potencijalne prednosti, kao i nedostatke po javno zdravlje.

Uprava za hranu i lekove, kako navodi BBC, dobila je ovlašćenje da reguliše nove duvanske proizvode pre više od jedne decenije i sprovela je studiju o e-cigaretama kako bi odlučila koje mogu da nastave da se prodaju.
Studija koju su prošlog meseca objavili FDA i Centri za kontrolu bolesti (CDC) procenjuje da je više od dva miliona učenika ove godine koristilo e-cigarete, od čega je njih 80 odsto koristilo aromatizovane proizvode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar