SAD, V. B i Francuska traze raspravu o iranskim dronovima u SB

NJUJORK – Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska planiraju da na sednici Saveta bezbednosti UN iza zatvorenih vrata u sredu pokrenu pitanje navodnih isporuka oružja iz Irana Rusiji, nakon što je Ukrajina optužila Moskvu da je nabavkom bespilotnih letelica prekršila rezoluciju tog tela, saopštile su neimenovane diplomate.

Prema rečima diplomata koje su žele da ostanu anonimna, tri zemlje, koje takođe smatraju da je prekršena Rezolucija 2231, najavile da su će zatražiti od zvaničnika UN da obavesti zemlje članice o tom pitanju, prenosi Rojters.

Ukrajina je ranije pozvala stručnjake UN da pregledaju, kako tvrdi, oborene bespilotne letelice iranskog porekla koje je Rusija koristila za napad na ukrajinske ciljeve.

Nakon što je u ruskom napadu desetinama dronova „kamikaze” poginulo pet osoba i oštećena energetska infrastruktura, Kijev je naveo da je u pitanju oružje iranske proizvodnje i odlučio da prekine veze sa Iranom.

Teheran poriče da je isporučio dronove Moskvi, a Kremlj nije komentarisao to pitanje.

Dva visoka iranska zvaničnika i dvojica iranskih diplomata rekli su ranije Rojtersu da je Iran obećeo da će Rusiji, uz dodatne dronove, obezbediti rakete zemlja-zemlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar