SAD „veoma razočarane“ ruskim vetom u SBUN

SAD su saopštile da su „veoma razočarane“ današnjom odlukom Rusije da iskoristi veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i time spreči obnovu mandata komisiji koja se bavi istragom o korišćenju hemijskog oružja u građanskom ratu u Siriji.

„Razočarani smo, veoma razočarani što je Rusija iznela ono što smatra političkim razmatranjima“ pretpostavljajući to sirijcima koji su „brutalni ubijeni“, izjavila je portarolka Bele kuće Heder Nauert u redovnom obraćanju novinarima, prenosi Rojters.

Kako su agencije prethodno izvestile, Rusija je danas iskoristila pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, sprečivši na taj način obnovu mandata komisiji za istragu o korišćenju hemijskog oružja u Siriji.

Mandat istražnog tela, Zajednički istražni mehanizam (JIM), koje su kreirale Ujedinjene nacije i Organizacija za zabranu hemijskog oružja, ističe sredinom novembra.

Kina je ostala uzdržana, a protiv obnavljanja istrage bila je i nestalna članica Saveta bezbednosti Bolivija.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasao je danas o tome da li će biti produžena međunarodna istraga o napadu hemijskim oružjem u Siriji, saopštile su diplomate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Savet bezbednosti UNveto
Komentari (0)
Dodaj komentar