SAD vraćaju u zemlju jedini nosač aviona na Bliskom istoku

Ministarstvo odbrane SAD odlučilo je da vrati u zemlju jedini nosač aviona koji se nalazi na Bliskom istoku, što će smanjiti američku borbenu moć u regionu u vreme povećanih tenzija sa Iranom.

Ta danas objavljena odluka usledila je dan nakon što su američki bombarderi B-52 leteli direktno od SAD do Persijskog zaliva. Vojni zvaničnici SAD navode da je to pokazivanje snage trebalo da upozori Iran da ne izvodi napade na američke snage ili interese.

Vraćanje nosača aviona „Ju-Es-Es Nimic“ u suprotnosti je sa idejom da je pokazivanje vojne moći potrebno za odvraćanje Irana od izvodjenja napada i moglo bi da ukaže na podelu unutar vrha američkog odbrambenog sistema u poslednjim danima mandata odlazećeg predsednika Donalda Trampa.

Neimenovani američki zvaničnik upoznat sa situacijom rekao je ove nedelje novinarima da su SAD uočile znakove da se Iran pripremao za moguće napade na mete SAD ili njihovih saveznika u Iraku i drugde na Bliskom istoku.

Upravo je to bio razlog što su američki bombarderi B-52 juče nadleteli Persijski zaliv, kazao je zvaničnik.

Zabrinutost SAD je povezana sa približavanjem 3. januara, prve godišnjice ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija koje je naredio Tramp.

Iran je nekoliko dana posle napada uzvratio raketiranjem baze u Iraku u kojem su povredjene desetine američkih vojnika.

Američki zvaničnici su sada brinu da Iran možda planira novu osvetu.

Strateške kalkulacije obe strane trenutno komplikuje prelazni politički period u Vašingtonu, a očekuje se da će novi predsednik SAD Džozef Bajden, koji 20. januara stupa na dužnost, imati drugačiji, blaži pristup Iranu.

Bajden je više puta rekao da planira da SAD ponovo postanu deo medjunarodnog nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila iz 2015. godine, na osnovu kojeg je Teheran pristao da ograniči nuklearne aktivnosti u zamenu za ukidanje medjunarodnih sankcija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar