SAD zabrinute zbog odnosa prema novinarima u Kini

VAŠINGTON – SAD su duboko zabrinute zbog sve oštrijeg nadzora, uznemiravanja i zastrašivanja američkih i drugih stranih novinara koji pokrivaju nedavne poplave u kineskoj provinciji Henan. Oštra retorika Kine prema vestima koje doživljava kao kritiku izazvala je negativno raspoloženje javnosti koje je dovelo do napetih, ličnih sukoba i uznemiravanja novinara, naveo je u četvrtak u saopštenju portparol Stejt Departmenta Ned Prajs, prenosi Rojters.

Američcki zvaničnik poručio je da SAD pozivaju Kinu da se ponaša kao odgovorna država i izražavaju nadu da će strani mediji i svet biti dobrodošli za predstojeće Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu 2022.
Klub stranih dopisnika u Pekingu saopštio je u utorak da su novinari iz nekoliko medija koji pokrivaju nedavne poplave u Kini uznemiravani na internetu i od strane lokalnog stanovništva, a BBC i Los Anđeles Tajms naveli su da su njihovi saradnici dobili pretnje smrću.

Kineski državni mediji preneli su da se broj žrtava u poplavama koje su prošle nedelje pogodile centralnu Kinu popeo na 99, pozivajući se na vlasti provincije Henan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar