Sahrana ubijenog predsednika Haitija

KAP-HAITIJEN – Telo ubijenog predsednika Haitija Žovnela Moiza vraćeno je danas u njegov rodni grad, gde će održati privatna sahrana uz stroge mere obezbeđenja nakon nasilnih protesta i straha od političke nestabilnosti u toj karipskoj zemlji.

Supruga ubijenog predsednika, Martin Moiz, stigla je na sahranu kada su se čuli povici “Pravda! Pravda!”, uputivši se pravo do kovčega i zaustavljajući se ispred njega, prenosi agencija AP.

Desna ruka joj je u zavoju, a levu je položila na kovčeg, nakon čega je prinela srcu dok je stajala u tišini. Oči su joj se napunile suzama kada joj se pridružilo njeno troje dece.

Nekoliko minuta kasnije, grupa Moizovih pristalica zgrabila je njegov portret i prodefilovala s njim, dok je policijski orkestar počeo da svira himnu.

Nešto ranije su povici “Ubica!“ ispunili vazduh po dolasku šefa haićanske nacionalne policije Leona Čarlsa.

“Nisi preduzeo nikakve mere da spaseš Žovnela. Vi ste doprineli njegovom ubistvu!”, vikala je jedna žena.

Novoimenovani premijer Arijel Anri stigao je na sahranu nakon povika “Pravda za Žovnela!“.

Moizovo telo je stiglo gotovo u zoru na imanje njegove porodice gde se održava sahrana. Šest zvaničnika nosilo je smeđi kovčeg do bine na kojoj su mu odali poslednju počast i nekoliko minuta stajali pred njim u tišini pre nego što su preko njega navukli veliku crven-plavu haićansku zastavu.

Bele majice i kape ukrašene njegovom slikom podeljene su pristalicama dan pre, uoči poslednje ceremonije u čast Moiza, koji je ubijen 7. jula u svojoj privatnoj rezidenciji, dok je njegova supruga teško ranjena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar