Salenberg: Narocito vazno da EU ne zaboravi Zapadni Balkan

BEČ – Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je da mu je kao šefu diplomatije naročito važno da EU ne zaboravi Zapadni Balkan, koji je već godinama u briselskoj čekaonici, istovremeno izrazivši čuđenje zbog kritika njegove izjave da bi trebalo pronaći alternativu članstvu Ukrajine u EU.

Šalenberg je, agenciji APA, tokom posete Jordanu, rekao da je jasno stavio do znanja da je Ukrajina deo Evrope, i podsetio da je već u februaru sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, tokom posete Kijevu, rekao da nije siguran da li je punopravno članstvo u EU jedini put.

Šalenberg je podvukao da mu je, kao šefu austrijske diplomatije, posebno važno da region Zapadnog Balkana, koji se već godinama nalazi u čekaonici EU, ne bude zaboravljen.

„Moramo paziti koje signale šaljemo i moramo biti veoma obazrivi koja očekivanja stvaramo“, upozorio je on.

Šalenberg je kazao da istočno partnerstvo ne može dalje postojati, zato što je jedna država brutalno napala treću i jedna de fakto odustala od svog suvereniteta – Belorusija.

Prema njegovim rečima, pored punopravnog članstva u EU, postoje mnogo oblici vezivanja za Uniju.

S tim u vezi je ukazao na primere Švajcarske, Velike Britanije, Norveške i Islanda.

„Mislim da tu postoji još prostora za diskusiju. Uvek smo govorili da nema prečica, to jest brzih traka do članstva u EU, već da je pristupanje EU jedan proces, koji ima svoje stepenice“, poručio je Šalenberg.
Šalenberg je, tokom vikenda na jednom skupu u Austriji rekao da treba pronaći alternativu za približavanje Ukrajine EU, koje ne bi išle obavezno ka punopravnom članstvu u Uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar